Veganisme (of vegetarisme) doe je niet alleen uit liefde voor dieren. “Veganisten begrijpen dat de vleesindustrie onderdeel is van een groter systeem,” aldus Hollywood-ster Pamela Anderson.

Het meest voor de hand liggende motief om geen of minder dierlijke producten te eten is het voorkomen van dierenleed.

Dit was in eerste instantie ook de trigger voor Pamela Anderson om vlees links te laten liggen. Als tiener vroeg zij haar vader te stoppen met jagen, nadat zij één van de herten die hij had geschoten, ondersteboven en onthoofd zag hangen in een schuur. Zij at toen zo min mogelijk vlees.

Later, toen Anderson via dierenrechtenorganisatie PETA erachter kwam hoe het er in sommige slachthuizen aan toegaat, stopte zij compleet met vlees eten (vegetarisme), en vervolgens ook met dierlijke producten (veganisme).

De Canadees-Amerikaanse was vooral in de jaren negentig en en begin deze eeuw een sensueel icoon. Zij stond in die periode maar liefst 14 keer op de cover van het Amerikaanse blad Playboy en is daarmee recordhouder. Daarnaast schitterde de blondine in de bekende tv-serie Baywatch en deed zij nog meer dingen die haar beroemd maakte.

ANP/Kippa

Pamela Anderson voor de wereld

Minder bekend in Nederland is haar dierenrechtenactivisme. Het inmiddels 49-jarige fotomodel werd eind jaren negentig een actief lid bij PETA en sindsdien treedt zij regelmatig op als boegbeeld bij campagnes. Verder zet zij zich in voor onder meer Sea Sheperd, Climate Revolution en het IFAW (International Fund for Animal Welfare).

In een van haar recente blog posts op haar website benadrukt Anderson dat vlees eten, behalve dierenleed, ook veel andere problemen veroorzaakt. Zo heeft vleesconsumptie een negatieve impact heeft op het milieu, de hongersnood, de menselijke gezondheid, de samenleving en de economie.

Over bijvoorbeeld het milieu schrijft Anderson:

“Het milieu wordt beschadigd omdat de dieren eerst gevoederd moeten worden voordat het uiteindelijk vlees wordt. Enorme hoeveelheden graan zijn hiervoor nodig. Er is echter niet genoeg land om al dit graan te verbouwen, dus worden er regenwouden gekapt. En dat is slecht voor onze planeet.”

In de documentaire Before the Flood van Leonardo DiCaprio wordt dit statement ook kort gemaakt. Gidon Eshel, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, zegt voor de camera tegen DiCaprio dat vleesconsumptie de grootste oorzaak van ontbossing op aarde is.

Vleesconsumptie en ontbossing

Uit een onderzoek uit 2011, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology en uitgevoerd door twee Zweedse universiteiten, bleek dat ongeveer 60 tot 70 procent van het ontboste land in Brazilië werd gebruikt voor veeteelt.

Zo zijn er meer milieubelastende effecten. In een Peta-campagne uit 2015 waarschuwde Anderson nog voor de enorme hoeveelheid water die door de vleesindustrie wordt gebruikt.

De wetenschappelijke onderzoeken over de problematische effecten van vleesconsumptie op de samenleving, de natuur en de economie, zijn talrijk.

Het punt is dat veel veganisten, vegetariërs of mensen die minder vlees eten dat allang niet meer alleen doen uit dierenliefde. “Veganisme is groter dan dat. Veganisme gaat over het redden van dieren, van onszelf, onze samenleving en onze planeet!,” aldus Anderson.